Interviu acordat RADIO CHINA INTERNATIONAL, Beijing

Împreună cu dl. Dan Tomozei, jurnalist RCI (sursa foto:dantomozei.wordpress.com)

Interviu cu A.S.R. Prinţul Paul de România 

Aflat în China, la invitaţia China Soong Ching Ling Fundations, A.S.R. Prinţul Paul de România a declarat, într-un interviu acordat Radio China Internaţional, că longevitatea şi prietenia care leagă cele două ţări ar trebui să fie fructificată în relaţiile economice. Agricultura, turismul şi comerţul sunt o parte dintre domeniile identificate în cadrul oportunităţilor pe care se poate acţiona imediat. În cadrul evenimentelor la care a participat, Prinţul Paul a primit şi titlul de Ambasador al Prieteniei Româno – Chineze. Iniţiativa prezenţei prinţului Paul şi a prinţesei Lia în China a aparţinut fostului ambasador chinez la Bucureşti, Liu Zengwen, care şi-a încheiat, recent, misiunea în România.

Alteţă, bine aţi venit la Beijing. Ne bucură să ne întâlnim atât de departe de casă. Vă rugăm, pentru început, să ne dezvăluiţi o parte dintre evenimentele cuprinse în agenda vizitei pe care o derulaţi în China.
În primul rând vreau să spun că această vizită este realizată cu spijinul ambasadorului Liu Zengwen, care şi-a încheiat mandatul la Bucureşti şi a revenit în China, acum fiind în Ministerul de Externe din Beijing. Domnia sa a organizat această vizită pentru că ştie că suntem prieteni ai Chinei şi am ajutat cu mai multe ocazii această ţară. Prinţesa Lia a ajutat China în perioada când a lucrat la Casa Albă, iar preşedintele Jimmy Carter a trimis-o aici, timp de o lună, pentru a se documenta şi a face un raport. Aceasta înaintea vizitei pe care preşedintele chinez, Deng Xiao Ping a efectuat-o în SUA, prima vizită oficială a unui preşedinte chinez. În urma raportului pozitiv, a avut loc vizita chineză în America.
Ca un fapt interesant, am aflat că ieri (n.n. – 9 decembrie) că preşedintele Carter se află într-o vizită semi-oficială aici, în China. Am avut plăcerea să ne vedem cu el. A fost foarte frumos pentru că prinţesa nu s-a văzut cu preşedintele Carter şi soţia de mai mulţi ani. Şi ce coincidenţă, să fie aici în Beijing, după câţiva zeci de ani când prinţesa a vizitat China şi a dat un raport pozitiv care a deschis uşa dintre China şi SUA!
Apoi, sunt câteva probleme importante pe care cred că publicul român nu le ştie. A fost invitat în România Dalai Lama, pentru o vizită organizată de pastorul Laslo Tokes. Această vizită a devenit scandal din cauză că nu a fost dată viza pentru Dalai Lama, ca urmare a relaţiei foarte importante economice, de câteva miliarde de euro, pe care România o are cu China. România este prima ţară care a recunoscut, în 1949, noul stat chinez. În plus, în 1968, când Rusia şi-a dorit ca România să participe cu armată la invadarea Cehoslovaciei, Ceauşescu a refuzat. Rusia a ameninţat că va invada România. Atunci, China a spus că dacă se va întâmpla asta, China va invada Rusia. Trebuie să spun că relaţia dintre China şi România, de mai mulţi ani, au fost mereu pozitive, de prietenie durabilă. Noi am venit în China pentru că dorim să facem mai mult. Am realizat că sunt destul de bune relaţiile de afaceri dintre România şi China, dar ne dorim să fie şi mai bune.
Am discutat cu preşedintele fundaţiei care ne-a discutat despre probleme legate de agricultură şi turism. Am înţeles că acum un an, doamna ministru Elena Udrea a semnat un protocol cu China în domeniul turistic. De asemenea, am aflat că în ultimii zece ani, din China au plecat 50 de milioane de turişti care au vizitat lumea. De ce să nu vină şi în România. Şi atunci, noi trebuie să dezvoltăm această relaţie. Publicul din China nu ştie mai nimic despre România. Ştiu că suntem o ţară prietenă de mai mulţi ani, că avem o relaţie foarte bună. Dar despre ţară, despre faptul că din punct de vedere turistic avem o ţară splendidă, că avem munţi, că avem oraşe medievale, că avem mare, că avem o ţară extraordinară pentru turism nu se cunoaşte în China. Noi ne-am gândit că trebuie să dezvoltăm relaţia, că trebuie făcută mai multă promovare în China despre România. Cred că va fi uşor pentru că există această relaţie de prietenie de zeci de ani. Noi suntem aici şi reprezentăm România la un nivel onorabil, suntem un cuplu regal, fără implicaţii politice. Noi plătim toate cheltuielile şi atunci nu putem fi acuzaţi că facem serviciile vreunui partid politic. Noi reprezentăm România, aceasta este ideea.

În urmă cu aproape 91 de ani, Carol I, bunicul dumneavoastră, se afla în China, în cadrul unei călătorii în jurul lumii. Iată că acum, ca un arc peste timp, vă aflaţi aici căutând punţi de colaborare şi prietenie. Care sunt principalele teme abordate cu partenerii chinezi?
În ultimele două zile am abordat tema turismului şi agriculturii. Ştiu că agricultura în România este la un nivel foarte jos, deşi ar trebui să fie una dintre cele mai puternice din Europa. Eu cred ca Uniunea Europeană nu vrea ca România să aibă o agricultură foarte puternică. Suntem în mare competiţie cu producătorii agricoli din Italia, Germania, Franţa şi atunci trebuie să ne deschidem către altă ţară în care să exportăm produse agricole, să dezvoltăm colaborări. China este o ţară foarte bună pentru aceasta. Asta am discutat şi cred că trebuie să dezvoltăm aceste două teme: turismul şi agricultura.
Aceasta este prima vizită pentru mine. Soţia cunoaşte mai bine China şi a spus că este bine să vizităm şi provincia, pentru că nu totul se face în Beijing. Am înţeles că se pot dezvolta afaceri cu România direct cu autorităţile din provincie.
Căutând material documentare pentru acest interviu am descoperit că aveţi relaţii de prietenie cu reprezentanţi chinezi care activează în România. Mă refer în principal la Excelenţa Sa domnul ambasador LIU ZENGWEN. Din experienţele trăite în aceste zile, cum descoperiţi poporul chinez la el acasă?
Este foarte deschis, foarte prietenos. Am văzut că oraşul Beijing s-a dezvoltat, este foarte modern, am văzut că este destul de frumos. Am auzit că Shanghai, unde vom merge luni, este foarte dezvolta, chiar mai mult decât New York. A fost o surpriză foarte plăcută. Am văzut de asemenea că atunci când vorbesc despre români, chinezii sunt extrem de pozitivi. Şi atunci există o posibilitate de a deschide colaborările cu China. Cred că este un moment oportun pentru că noi suntem poate cei mai buni prieteni ai Chinei în Europa. S-a făcut foarte mult în perioada lui Ceauşescu. Sigur, nu am fost acolo (n.a. în România), dar am auzit, că ministrul de externe de pe vremea lui Ceauşescu a fost unul dintre cei mai buni şi România a ajutat SUA să devină prietenă a Chinei. Noi suntem o ţară care întotdeauna am avut o imagine bună în domeniul politicii externe. Şi atunci, faptul că am fost buni trebuie să ne determine să continuăm să fim buni, iar eu vreau să ajut. Pentru că noi avem foarte multe contacte în exterior. De exemplu, prinţesa Lia şi eu am fost singurul cuplu european invitat la instalarea preşedintelui Obama, fiindcă soţia mea a lucrat la Casa Albă.

China, dincolo de îndelungata şi frământata istorie, este simbolul unei culturi puternice, perene, care a marcat întreaga lume. În calitatea dumneavoastră de pasionat cercetător şi protector al valorilor culturale universale, care vă sunt cele mai apropiate repere aici, pe pământ chinez? Ce vă atrage cel mai mult atenţia?
Mi-a atras atenţia faptul că este o ţară care a reuşit să se dezvolte foarte rapid. Nu trebuie uitat că populaţia chineză este mai mult de un miliard şi a reuşit să devină cea mai puternică economie din lume. China are o rezervă de un trilion USD şi a devenit una dintre cele mai puternice ţări, iată de ce noi nu putem să ignorăm China. Trebuie să lucrăm cu ea. Ca prieteni din 1949 ai Chinei, trebuie să utilizăm această oportunitate. Eu cred că relaţiile dintre cele două ţări sunt mai vechi. Dumneavoastră aţi menţionat vizita regelui Carol. Am descoprit, în arhiva personală recuperată din Portugalia, că regele Carol a vizitat Japonia şi China. În drum spre Japonia, regele s-a oprit în trei oraşe din China şi în presă a fost consemnat că principele român a fost foarte bine primit în China. De asta spun că există prietenii mai vechi.

Relaţiile diplomatice româno – chineze se împletesc de mai bine de şase decenii, fiind stabilite nu la mult timp de la data naşterii dumneavoastră, la Paris. Având o istorie atât de bogată în urmă, care consideraţi că sunt principalele teme pe care cele două ţări ar trebui să dezvolte colaborări pentru întărirea relţiilor bilaterale prezente şi viitoare?
În primul rând trebuie să studiem toate posibilităţile pe care le vom descoperii în cadrul vizitei. Mai avem întâlniri programate la Shanghai cu oameni de afaceri. În această vizită încercăm să descoperim posibilităţi de afaceri. Nu pot să trag o concluzie în două trei zile. Aşa cum am spus, domeniul turistic şi agricol sunt teme importante dar s-a identificat şi posibilitatea de a face schimburi de studenţi români şi chinezi. Sigur, prin intermediul Fundaţiei Prinţul Paul vom dezvolta colaborări în domeniul tinerilor cu China Soong Ching Link Fundations.

Consideraţi că autorităţile de la Bucureşti se implică suficient pe relaţia România – China? Care ar fi sfaturile pe care dumenavoastră le veţi da autorităţilor române în urma experienţei pe care o veţi câştiga în China?
Eu cred că România s-a implicat, chiar şi preşedintele Băsescu. Dar cred că noi putem ajuta şi mai mult şi de ce nu? Am venit aici prin intermediul prietenului nostru ambasador şi din cauza asta gândim că este potrivit să se facă mai mult. Cu toate relaţiile pe care le avem, cred că putem face ceva. Este o oportunitate perfectă şi este prima vizită. Vom face o analiză a oportunităţilor descoperite aici şi vom rămâne în contact cu cei de aici. Este evident că există deschisă calea colaborărilor, iar asta este cel mai important.

Alteţă, vă mulţumim pentru timpul acordat şi de asemenea, vă doresc succes în misiunea întreprinsă în China. 
Vă mulţumesc frumos.

Sursa interviului: dantomozei.wordpress.com

Leave a Reply