COMUNICAT DE PRESĂ

Ultimul termen al procesului de Exequator deschis, în România, de Alteța Sa Regală Prințul Paul al României a avut loc astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție din Capitală. Completul de judecată s-a retras în pronunțare până marți, 7 februarie 2012. ”Din 1991, de când am pornit acest demers juridic, nu mi-am pierdut niciodată încrederea în justiția din România. Acest proces este, în primul rând, unul de onoare pentru familia mea și pe care l-am continuat în numele tatălui meu, Alteța Sa Regală Prințul Carol Mircea al României”, a declarat Alteța Sa Regală Prințul Paul al României

9 procese câștigate în 4 țări europene în ultimii 57 de ani
1955, Portugalia – ASR Prințul Carol Mircea al României câștigă procesul împotriva fratelui său mai mic, fostul rege Mihai I al României. Decizia Tribunalului din Lisabona îl recunoaște pe Prințul Carol Mircea drept prim fiu legitim al MS Regele Carol II al României. În cadrul acestui demers juridic, Mihai I al României recunoaște legitimitatea fratelui său mai mare. Se deschide procesul de succesiune iar moștenirea regală este divizată potrivit Codului Napoleonic: 37,5% îi revine Prințului Carol Mircea, fiul cel mare al MS Regele Carol al II-lea, 37,5 % îi revine lui Mihai I al României, fiul cel mic iar 25% îi revine văduvei, Prințesa Elena, născută Lupescu. Aceeași decizie definitivă și executorie recunoaște căsătoria Regelui Carol al II-lea cu Prințesa Ioana Valentina, născută Lambrino, ca fiind legală și ne-morganatică.   
1957, Franța – Fostul Rege Mihai I al României pierde procesul contra fratelui său mai mare, ASR Prințul Carol Mircea al României. Tribunalul Înaltei Instanțe recunoaște decizia de la Lisabona, Portugalia, prin ”exequatur”. Totodată, se stipulează că în toate țările, Portugalia, România, Germania sau Franța se va aplica Codul Napoleonic pentru împărțirea averii Regelui Carol al II-lea.
1963, Franța – Mihai I al României pierde apelul făcut la Curtea de Casație contra ASR Prințul Carol Mircea al României. În urma acestei decizii defitinive, Mihai I îi recunoaște fratelui său mai mare drepturile de succesiune și împarte cu acesta averea din Franța a defunctului lor tată.
1964, Regatul Marii Britanii – Înalta Curte (High Court) îl numește pe ASR Prințul Carol Mircea, tatăl ASR Prințul Paul al României, administrator de drept al averii defunctului său părinte, MS Regele Carol al II-lea al României. În această calitate, fiul cel mare împarte bunurile regale de pe teritoriul Regatului Marii Britanii cu fratele său mai mic, Mihai I și cu văduva Prințesa Elena, născută Lupescu. Mihai I acceptă împărțirea făcută de administratorul averii. Totodată, autoritățile monarhiei britanice îi eliberează ASR Prințul Carol Mircea documente de călătorie cu titlul ”Alteța Sa Regală Prințul Carol de Hohenzollern, Prinț al României”. La acea vreme, titulatura folosită de fostul suveran Mihai I al României era aceeași, respectiv de Prinț al Familiei Hohenzollern și Al României.   

Între anii 1991 și 2011, ASR Prințul Paul a câștigat toate apelurile făcute de unchiul său, fostul Rege Mihai I al României
Un caz unic în România – Prințul Paul a câștigat de 3 ori la Curtea de Apel!!!
În 1991, Prințul Paul al României deschide procesul de Exequatur în numele tatălui său, Prințul Carol Mircea al României. Prin acest demers, nepotul Regelui Carol al II-lea solicită recunoașterea pe teritoriul țării noastre a deciziei din Portugalia, din 1955. Dovedind că există interferențe politice în luarea unei decizii, ASR Prințul Paul al României reușește să mute procesul de la București la Tribunalul din Alexandria, Teleorman.
În 1995, Prințul Paul câștigă procesul împotriva unchiului său. Fostul Rege Mihai I face apel pe baza unor chestiuni tehnice cu o slabă putere de modificare a deciziei. Mihai I pierde apelul pe 18 martie 1999 la Curtea de Apel. Totuși, în 2002, spre surprinderea magistraților și a presei, Procurorul General al României solicită rejudecarea procesului câștigat de ASR Prințul Paul al României. Uniunea Europeană intervine ulterior pentru modificarea Codului Civil pentru a preveni, pe viitor, intervenții abuzive ale Procurorului General în anularea unor decizii judecătorești definitive.
În 2002, ASR Prințul Paul al României primește, din nou, o decizie definitivă și executorie din partea Curții de Apel.
În 2004, ASR Prințul Paul al României solicită rectificarea de onoare a certificatului de naștere emis în România pentru tatăl său, ASR Prințul Carol Mircea. Numele tatălui este trecut complet : MS Regele Carol al II-lea al României.
În 2005, în urma dovezilor documentate privind o evidentă interferență politică și, totodată, din cauza amânării nejustificate a procesului său în România, ASR Prințul Paul dă în judecată Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). 
În August, 2010, Prințul Paul al României câștigă procesul intentat Statului Român la CEDO. Decizia europeană recunoaște victoriile din Portugalia și Franța și critică atitudinea fostului suveran Mihai I și a soției sale, ASR Prințesa Ana a României. CEDO sancționează Guvernele anterioare ale României care au permis abuzuri în sistemul judiciar, ajungându-se la amânarea unei decizii evidente pe parcursul a 20 de ani. Din cazua tergiversării, ASR Prințul Carol Mircea, tatăl Prințului Paul a murit înainte de a-i fi recunoscute drepturile în țara în care s-a născut.
În 2010, fostul Rege Mihai I al României pierde la Curtea de Apel pentru a treia oară. Decizia devine definitivă și dosarul ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În 8 noiembrie, 2011 – Procesul este din nou amânat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe baza unui detaliu de ordin tehnic.
În 31 ianuarie 2012, se judecă, la Înalta Curte de Casație și Justiție, recursul introdus de fostul suverant, MS Regele Mihai I, în dosarul de ”exequatur” prin care ASR Prințul Paul cere instanțelor din România recunoașterea sentinței de la Lisabona conform căreia ASR Prințul Carol Mircea al României, tatăl Prințului Paul, este recunoscut, încă din 1955, ca prim fiul legitim al MS Regele Carol al II-lea. Completul de judecată urmează să se pronunțe în acest caz marți, pe 7 februarie 2012.

 


Danemarca sărbătorește. Jubileu dedicat celor 40 de ani de domnie a Majestății Sale Regina Margrethe II




În 1972, Majestatea Sa Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a urcat pe tron după dispariția din viață a tatălui său, regretatul Frederick al IX-lea. Nu voi uita niciodată apariția noii suverane la balcon, demnitatea și curajul ei în acele momente.

Acum câteva zile, la 40 de ani de la încoronarea sa, am revăzut-o într-un interviu acordat televiziunii CNN. Regina Margrethe a afișat aceași mină, aceeași privire și statură demnă și, în același timp, atitudinea caldă, de Mamă a Poporului Său. În ciuda anilor care au trecut, mesajul ei a rămas la fel de viu: nici un sacrificiu nu este mai presus pentru Țară atunci când ești suveranul ei. Nici chiar viața ta, destinul tău și cel al întregii Familii Regale. Cuvinte puternice, din sufletul unei Regine care, de 40 de ani, poartă Coroana Regatului Danemarcei care, în aceste zile, îi sărbătorește domnia lungă și încununată de succese și de belșug.

Alături de soția mea, Lia, i-am trimis Majestății Sale felicitările noastre. Am avut onoarea anul trecut de a ne întâlni în mai multe rânduri cu Altețele Lor Regale Prințul Moștenitor Frederik și Prințesa Mary a Danemarcei. Un cuplu elegant și distins, care păstrează tradiția Familiei Regale Daneze și valorile sale: onoarea, dragostea pentru popor și diplomația. Sper ca în acest an să avem onorea să o revedem și pe Majestatea Sa Regina Margrethe II a Danemarcei pentru a o putea felicita și personal pentru domnia sa încununată de reușite pentru Poporul Său.


Calendarul manifestărilor îl puteți găsi pe website-ul oficial al Familiei Regale Daneze.

Mulțumiri

La trei zile de la aniversarea de doi ani a fiului nostru, revin pe blog cu mulțumiri pentru toate urările și toată prietenia pe care ne-ați arătat-o cu această ocazie. Ne simțim norocoși să avem atât de mulți prieteni și ne bucură foarte mult că fiul nostru, Carol Ferdinand este iubit de toată lumea. Toate gândurile bune se îndreaptă către Dumneavoastră!

Petrecerea de seară a ASR Prințul Carol Ferdinand al României





Nota: Din motive ce tin de programul incarcat al acestei zile, imaginile nu au fost uploadate de catre Alteta Sa Regala Printul Paul al Romaniei. 
Alteta Sa Regala spera ca fotografiile sa va faca placere, urmand ca maine sa revina pe blog cu ganduri si impresii personale. 
Echipa Altetei Sale Regale Printul Paul al Romaniei va multumeste pentru tot interesul si pentru sprijinul acordat cu ocazia acestui moment special in viata Familiei Regale.

La mulți ani, fiul nostru drag!


Fiul nostru, Carol Ferdinand, împlinește astăzi doi anișori și suntem foarte mândri de el. Este cel mai frumos lucru din viața noastră și îi dorim să crească mare, să fie iubit, apreciat și respectat, să ducă mai departe tradiția Familiei Regale. Mi-aș dori ca el să moștenească pasiunea pentru istorie a mea, a bunicului său și a străbunicului său, Regele Carol al II-lea al României. Să își iubească și să își onoreze Țara așa cum merită acest popor minunat, dar încercat: Poporul Român. 

La mulți ani, fiule!

Pregătiri pentru mâine...


În sufrageria mică am pregătit deja masa pentru restrânsul grup de prieteni alături de care vom sărbători, mâine, cea de-a doua zi de naștere a fiului nostru. Surpriza mea pentru Lia a fost o față de masă brodată manual care a aparținut Reginei Maria și pe care am moștenit-o de la unchiul meu, Principele Nicolae. După mai bine de 50 de ani, cred, această minunată țesătură oferă un farmec aparte festinului pe care îl plănuim pentru Carol Ferdinand.

Acum aproape un secol, aceste pahare regale purtând emblema Regelui Ferdinand I au strălucit pe masa Familiei Regale. Vor străluci și mâine, la ziua ASR Prințul Carol Ferdinand al României
Vesela este în culori pastel, cu motivele florale pe care Regina Elisabeta a iubit să le picteze

Doamna Chopard: eleganță și modestie

Alături de Lady Nancy Chopard
Cea mai mare furtună care mi-a fost dat să o trăiesc în ultimii ani a fost cea de ieri, în Austria. Tot aseară am avut parte de cel mai turbulent zbor și doar mulțumită piloților cu experiență ai companiei Air Berlin, am ajuns în siguranță la București. 

Vizita noastră în Elveția a fost un început bun pentru anul 2012. Ne-am revăzut cu mulți prieteni, printre care Prințesa Caroline Murrat și partenerul ei, Antoine. În cadrul Festivalului de Muzică din Gstaad, pe care ei îl susțin anual, am reîntâlnit numeroși pasionați de călătorii, asemeni nouă, și am avut onoarea să cunosc pe o doamnă despre care auzisem foarte multe: Dame Nancy Chopard-Sain. 

Unul dintre cei mai importanți consilieri ai Casei Regale din Franța, Lady Chopard (familia Chopard deține brandul elvețian de ceasuri și bijuterii) este de-a dreptul fermecătoare. De o eleganță desăvârșită, mi-a lăsat impresia unei doamne de o modestie rară și cu o experiență de viață cum rar îți este dat să întâlnești. Foarte amabilă, ea te cucerește prin felul ei de a vorbi, de o naturalețe și o prietenie care care o simți imediat ca fiind foarte sinceră. Este o adevărată onoare să întâlnești astfel de oameni care, deloc surprinzător, au o părere foarte bună despre țara noastră pe care o consideră un spațiu economic cu un imens potențial pentru perioada imediat următoare. 

Invitați speciali ai Festivalului de Muzică din Gstaad, Elveția

Imagine din centrul orașului elvețian Gstaad (foto: Wikipedia)
Începem anul 2012 cu o călătorie importantă. La fel ca în fiecare an, împreună cu Lia, suntem invitații speciali ai renumitului Festival Muzical al orașului elvețian Gstaad. Organizatorul principal, familia Prințesei Caroline Murrat ne-a făcut bucuria de a putea oferi invitaților un recital susținut de muzicieni români, printre care și o supriză pe care nu pot încă să v-o divulg.

Evenimentul nostru va avea loc în seara de 4 ianuarie și cu siguranță va încânta pe toată lumea. Talentul și vocile artiștilor români sunt foarte apreciate peste hotare, iar sprijinul pe care Fundația Prințul Paul pentru România li-l oferă pentru a urma studiile la Academia Regală de Muzică din Londra sau la institutele de specialitate din Munich au darul de a șlefui înzestrarea.

Acum ne aflăm la Viena, unde am aterizat de câteva ore și unde urmează să luăm prânzul cu un prieten drag, Baronul Richard Drasche-Wartinberg și soția acestuia. Împreună, ei continuă tradiția familiei nobile care, de aproape un secol, deține și să administrează cel mai prestigios Club de Polo din Austria, localizat la castelul Drasche din Eibreischdorf, lângă Viena.

Gstaad este unul dintre cele mai
frumoase orășele din munții Alpi
Promit să revin cu impresii din Elveția, din orașul Gstaad care, în această perioadă este înțesat de turiști și are un farmec aparte mulțumită evenimentului muzical care reunește cei mai buni artiști de muzică clasică din Europa. Spre bucuria mea, de la Viena până în Gstaad voi conduce personal una dintre mașinile mele pe care nu o păstrez în România și care, atunci când te afli la volanul ei, îți dă o stare de siguranță și de stabilitate cum numai un brand britanic cu tradiție poate să ofere. Sper să facem multe opriri pentru a putea realiza și un foto-reportaj cu care să vă încânt privirile la întoarcerea acasă.

LA MULȚI ANI!

În prima zi din Noul An, vă doresc ca 2012 să vă aducă numai bucurii și multe realizări. Fie ca speranțele și optimismul să nu ne părăsească nici acum și să mergem mai departe cu fruntea sus, pe un drum drept, spre o viață mai bună și spre rezolvarea problemelor care ne apasă. Să ne amintim mereu de lucrurile importante pe care le avem, de cei dragi, de copii, de cei care au nevoie de sprijinul nostru și să fim mai buni cu toți cei care sunt în impas sau suferă.

Ca și în anii trecuți, am petrecut Sărbătorile acasă, în familie, alături de prietenii de la Clubul de Polo Selas și de mulți colindători care ne-au trecut pragul. Multe gânduri frumoase au ajuns la noi prin poștă, iar sutele de felicitări pe care le-am primit și anul acesta m-au bucurat nespus. La rândul nostru, am trimis peste 400 de urări care, cu siguranță, au adus căldură în sufletele destinatarilor.

În prima zi din an, am fost încântați să primim vizita unei echipe de jurnaliști de la Realitatea TV și sperăm ca imaginile cu familia noastră să vă bucure.

Pentru mai multe detalii, dați click: aici.